Medisch onverklaarbare klachten
Je bent niet alleen
Medisch onverklaarbare klachten
Je bent niet alleen
Je voelt je al langere tijd moe, hebt last van pijnklachten of andere lichamelijke ongemakken. Verschillende artsen heb je bezocht, onderzoeken ondergaan, maar telkens krijg je te horen: “Er is niets te vinden.” Toch ervaar jij dagelijks medisch onverklaarbare klachten die je belemmeren in je werk, je sociale leven en je geluk. Als het gissen blijft naar de oorzaak en een diagnose uitblijft, kun je hier onzeker van worden en je niet begrepen voelen. Herken je dit? Gelukkig is er wel iets aan te doen!
Wat zijn medisch onverklaarbare klachten?
Medisch onverklaarbare klachten zijn lichamelijke klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak wordt gevonden. Denk aan chronische vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid, darmklachten of hartkloppingen. Deze klachten kunnen je dagelijks leven flink beïnvloeden. Misschien heb je wel eens gehoord: ‘Het zit tussen je oren.’ Wij weten dat jouw klachten echt zijn. Bij MBB Change nemen we je klachten serieus en kijken we samen naar een persoonlijke aanpak.
Symptomen van onverklaarbare klachten
Medisch onverklaarbare klachten kunnen zich op verschillende manieren uiten, zowel fysiek als mentaal. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Chronische (pijn)klachten
- Oorsuizen (tinnitus)
- Ernstige vermoeidheid
- Concentratie- of geheugenproblemen
- Maagklachten, zoals misselijkheid
- Buikpijn of buikkrampen
- Darmklachten, zoals diarree, verstopping of winderigheid
- (Lage) rugpijn en andere spier- en gewrichtspijnen
- Hoofdpijn of nekpijn
- Duizeligheid of evenwichtsproblemen
- Hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
Niet iedereen ervaart dezelfde klachten en de ernst kan per persoon verschillen.
Vaak spelen stress, spanning of andere factoren een rol bij het ontstaan en aanhouden van deze symptomen.
Waarom verdwijnen medisch onverklaarbare klachten niet vanzelf?
Wanneer je langdurig stress ervaart, een traumatische ervaring hebt meegemaakt of veel druk voelt, kun je lichaam op een andere manier reageren dan je gewend bent. Je zenuwstelsel blijft in een verhoogde staat van paraatheid, waardoor klachten kunnen blijven aanhouden.
Zonder de juiste aanpak kunnen medisch onverklaarbare klachten verergeren of chronisch worden.

Wat kun je doen bij medisch onverklaarbare klachten?
We begrijpen dat je meer wilt dan alleen een medische diagnose; je zoekt een manier om écht verder te komen. Daarom helpen we jou om inzicht te krijgen in de achterliggende oorzaken van je klachten en begeleiden we je naar een duurzaam herstel.
Een eerste stap is bewuster om te gaan met je lichaam en je dagelijks leven. Een eerste stap is om bewuster om te gaan met je lichaam en je dagelijks leven.
Praktische tips
- Blijf niet zelf zoeken naar de oorzaak, maar schakel tijdig hulp in om de negatieve spiraal te doorbreken.
- Luister naar je lichaam en geef ruimte aan je emoties.
- Zorg voor een goede balans tussen rustmomenten en activiteiten. Te weinig beweging verslechtert je conditie, terwijl te veel activiteiten kunnen zorgen voor een terugval.
- Combineer verplichte taken met ontspannende activiteiten, zodat je zowel productief als mentaal in balans blijft.
Behandeling van onverklaarbare klachten bij MBB Change
Blijf niet rondlopen met medisch onverklaarbare klachten – zoek de juiste hulp. Je huisarts is je eerste aanspreekpunt en kan je, indien nodig, naar ons doorverwijzen. Bij MBB Change werken we met een multidisciplinair team van specialisten, waaronder een regiebehandelaar, thuiscoach, psycholoog en psychomotorisch therapeut. Samen stellen we een behandelplan op waarin jij de regie houdt.
We helpen je belemmerende patronen te doorbreken, zodat je niet alleen fysiek sterker wordt, maar ook meer balans vindt in je sociale leven, werk en ontspanning. Met praktische therapieën en concrete handvatten leer je beter luisteren naar je lichaam en omgaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.
Veelgestelde vragen over onze behandeling
Voor een behandeltraject bij ons heb je een verwijzing nodig. Deze kan worden gegeven door een huisarts, klinisch psycholoog, psychotherapeut, psychiater, bedrijfsarts of medisch specialist.
Onze behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Bekijk hier of we een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.
De looptijd van de behandeling is afhankelijk van de hulpvraag en de problematiek. Het behandelplan is afgestemd op de persoonlijke doelen die je in het dagelijkse leven wilt bereiken. De gemiddelde looptijd van een traject is 4 tot 6 maanden.
Bekijk hier onze actuele wachttijden.
Start met verandering!
Zet de eerste stap en ontdek hoe wij je kunnen helpen
om weer grip te krijgen op je lichaam en je leven.
Je staat er niet alleen voor.