Bij MBB Change zetten we ons dagelijks in voor mensen met een somatoforme symptoomstoornis. Eén van de cruciale functies binnen ons team is die van de thuiscoach. Wat houdt deze rol precies in? We spraken met onze thuiscoach Marie-José. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen en vertelt over de uitdagingen en beloningen van haar werk.
Hoe het allemaal begon
De specifieke doelgroep waar MBB Change mee werkt motiveerde haar om te solliciteren. “Het idee om mensen te helpen die in het medische circuit uitbehandeld zijn en vaak te horen krijgen dat ze moeten leren leven met hun situatie, sprak me enorm aan. Ik dacht meteen: dit is een kans om écht een verschil te maken.”
Zowel uitdagingen als beloningen
Een van de grootste uitdagingen in het werk van een thuiscoach is het bewaken van de tijd. “Je moet afspraken met cliënten in je agenda plannen. Maar soms gebeurt er iets tijdens een gesprek waar je eigenlijk op door wil gaan, maar dan is de tijd om,” legde ze uit. “Het kan lastig zijn om die momenten te parkeren, daarom kies ik er soms voor om iets langer door te gaan, vooral als dat de cliënt écht helpt.”
Daarnaast is het werk van een thuiscoach afwisselend en nooit saai. “Het werk blijft altijd interessant door de variatie in cliënten en verschillende vraagstukken. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en dat maakt het werk zo boeiend.”
Een goede werk-privé balans
Hoe zorg je voor een goede balans tussen werk en privé in zo’n intensieve baan? Marie-José vertelt: “Ik probeer mijn rapportages altijd aan het eind van de dag af te hebben, zodat mijn collega’s altijd op de hoogte zijn van wat er speelt. Daarnaast zorg ik voor voldoende beweging, ik sport, ik tuinier en ik doe leuke dingen met vrienden. Dat helpt om mijn hoofd leeg te maken.”
De dagelijkse taken
De belangrijkste taak van een thuiscoach is het afnemen van de eerste intake bij nieuwe cliënten. “We proberen in te schatten of een cliënt geschikt is voor ons traject. We zijn een soort ‘poortwachter’.” Daarnaast legt Marie-José als thuiscoach huisbezoeken af, waarbij ze letterlijk een kijkje neemt in het leven van de cliënt. “Je ziet bijvoorbeeld hoe iemand woont, in wat voor buurt ze leven, wat hun hobby’s zijn en of ze huisdieren hebben. Dat geeft context aan het verhaal van de cliënt.”
Cliënten hebben soms een al eigen beeld van wat een thuiscoach komt doen. “Mensen hebben het gevoel dat ik bij hen het huis kom controleren, of het bijvoorbeeld wel opgeruimd is of niet. Nee, ik ben juist benieuwd dat wat je leert op onze praktijk hoe je dat in het dagelijks leven uitvoert.”
Samenwerken en voorbereiden
De rol van de thuiscoach verschilt met die van de psycholoog en de psychomotorisch therapeut, doordat ze bij de mensen thuis komen en zo een beter beeld krijgt van hun leefomgeving. “Je ziet dingen die je in een gesprek op onze locatie nooit zou zien. Dat helpt enorm om de context van de cliënt beter te begrijpen en daar rekening mee te houden in de begeleiding.”
“Zo kwam ik een keer bij iemand binnen en zag bergen met wasgoed. Tijdens ons gesprek liet ik de cliënt de was opvouwen. Soms is het ook gewoon een begin ergens mee maken en dan lukt het wel, maar dat eerste stapje om het te doen, kan lastig zijn.”
“Het komt wel vaker voor dat ik tijdens een huisbezoek samen met de cliënt iets doe terwijl dat we in gesprek zijn. Bijvoorbeeld samen een stuk wandelen of afwassen, dan hoeven we elkaar niet aan te kijken. Sommigen vinden het fijner om op die manier hun verhaal te delen.”
Voor elk huisbezoek bereidt de thuiscoach zich zorgvuldig voor door de dossiers door te nemen en te bekijken wat er recentelijk besproken is. “Ik wil weten wat de psycholoog en de psychomotorisch therapeut hebben gedaan, zodat ik daarop kan voortbouwen tijdens mijn bezoek.”
Iedere dag een andere locatie
Een gemiddelde werkdag is moeilijk te omschrijven, omdat geen dag hetzelfde is. “Meestal start ik vanaf kantoor en eindig ik daar ook, maar als een laatste bezoek onderweg naar huis is, werk ik soms thuis verder.”
Het verschil maken
Kortom, als thuiscoach maak je écht het verschil in het leven van mensen die hulp nodig hebben om weer grip op hun leven te krijgen. Het werk is uitdagend, afwisselend en bovenal belonend. Wil jij bij MBB Change aan de slag? Kijk dan op onze website of we een vacature hebben openstaan die bij jou past!