Alles over Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK)
Alles over Aanhoudende Lichamelijke Klachten
Wat is ALK (Aanhoudende Lichamelijke Klachten)?
ALK staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten. We spreken van aanhoudende lichamelijke klachten wanneer er geen medische oorzaak is gevonden. Dit kunnen klachten zijn zoals vermoeidheid, chronische pijn, maagklachten of hoofdpijn.
Symptomen van ALK
De klachten bij ALK uiten zich op diverse manieren en hebben geen duidelijke medische oorzaak. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Chronische (pijn)klachten
- Oorsuizen (tinnitus)
- Ernstige vermoeidheid
- Concentratie- of geheugenproblemen
- Maagklachten, zoals misselijkheid
- Buikpijn of buikkrampen
- Darmklachten, zoals diarree, verstopping, winderigheid
- (Lage) rugpijn en andere spier- en/of gewrichtspijnen
- Hoofdpijn of nekpijn
- Duizeligheid of evenwichtsproblemen
- Hartkloppingen, benauwdheid of pijn op de borst
Niet iedereen ervaart dezelfde klachten en de ernst kan variëren. Vaak spelen stress, spanning of andere factoren een rol bij het ontstaan en aanhouden van deze symptomen.
De oorzaak van ALK
In de meeste gevallen is er niet één oorzaak, maar is het een opeenstapeling van verschillende factoren. De oorzaak kan zowel lichamelijk of psychisch zijn, ook kunnen omgevingsfactoren een rol spelen. Mogelijke oorzaken zijn:
- Ingrijpende levensgebeurtenis (zoals een scheiding of overlijden)
- Langdurige stress of overbelasting
- Erfelijke aanleg
- Een griep of andere (virus)infectie
- Een ongeluk
- Een ingrijpende operatie
Daarnaast kunnen gedachten en ideeën over klachten, jouw klachten juist verergeren.
Gevolgen van ALK
Door de klachten van ALK kan je leven flink op de kop komen te staan. Het kan zijn dat je dagelijkse activiteiten niet meer kan uitvoeren op de manier die je gewend was. Dit kan bijvoorbeeld een eetafspraken met vrienden zijn, het werken op kantoor of naar de film met je partner.
Deze klachten hebben invloed op hoe jij denkt, voelt en doet. Je kan bijvoorbeeld negatieve gedachten ervaren of je vermijd specifieke situaties. Daarnaast brengt het verschillende soorten emoties met zich mee, van bezorgdheid, angst, frustratie, boosheid, wanhoop tot schaamte.
ALK en SOLK: wat is het verschil?
De termen Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK) en Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) worden vaak door elkaar gebruikt. Hoewel ze op elkaar lijken, is er een zeker een verschil.
- SOLK werd lange tijd gebruikt om klachten te beschrijven waarvoor geen duidelijke medische oorzaak werd gevonden.
- ALK is een nieuwe term. Deze erkent dat deze klachten langdurig kunnen aanhouden en meerdere oorzaken kunnen hebben; stress, overbelasting of een verstoorde samenwerking tussen lichaam en brein.
Behandeling van ALK bij MBB Change
Onze aanpak is uniek. Het behandelteam bestaat uit een regiebehandelaar, thuiscoach, psycholoog en psychomotorische therapeut. De thuiscoach is opgeleid als maatschappelijk werker en komt bij je thuis.
Het behandelplan stellen we samen met jou op; je hebt eigen regie binnen het traject. Het plan is gebaseerd op gedragsverandering. We gaan werken aan ‘belemmerende factoren’. Hierdoor verbetert jouw sociale leven, zoals gezin, hobby, sport en werk. Dit doen we met therapie gericht op vaardigheden om het gedrag te veranderen. Daarnaast leer je beter luisteren naar je eigen gevoel. Het gaat dus om het kunnen omgaan met de sociale, lichamelijke en mentale uitdagingen van het leven. Lees hier meer over ons behandeltraject.
Veelgestelde vragen over onze behandeling van ALK
Voor een behandeltraject bij ons heb je een verwijzing nodig. Deze kan worden gegeven door een huisarts, klinisch psycholoog, psychotherapeut, psychiater, bedrijfsarts of medisch specialist.
Onze behandelingen komen in aanmerking voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Bekijk hier of we een contract hebben met jouw zorgverzekeraar.
De looptijd van de behandeling is afhankelijk van de hulpvraag en de problematiek. Het behandelplan is afgestemd op de persoonlijke doelen die je in het dagelijkse leven wilt bereiken. De gemiddelde looptijd van een traject is 4 tot 6 maanden.
Bekijk hier onze actuele wachttijden.