Wij werken dagelijks met cliënten die met complexe klachten bij ons binnenkomen. Valerie, één van onze cliënten, kwam bij ons terecht door haar chronische astma wat een uitingsvorm was voor haar problemen. Het leidde tot een langzaam proces van herstel. “Ik was sceptisch en dacht dat ik met een paar sessies mijn problemen wel kon oplossen. Wat ik echter niet besefte, was hoe diep de wonden zaten en hoeveel werk het zou kosten om mijn balans te hervinden.”, vertelt ze. Lees hier meer over Valeries verhaal, en hoe ze dankzij twee intensieve trajecten haar leven weer zelfstandig weet op te pakken.
Een zoektocht naar passende hulp
“Ik was voorzichtig al op zoek naar hulp, maar kreeg verschillende keren te horen dat mijn casus ‘te complex’ was of dat ze hier hun vingers niet aan wilden branden. Totdat ik een doorverwijzing vanuit het ziekenhuis kreeg naar MBB Change.”, vertelt Valerie. “Ondanks alle voorgaande behandelingen was mijn astma niet onder controle te krijgen. Wat ik mij toen nog niet realiseerde, was dat mijn fysieke klachten een uiting waren van jarenlang onderdrukt leed. Diep van binnen wist ik dat ik te maken had met de gevolgen van seksueel misbruik, machtsmisbruik en intimidatie. Het team van MBB Change zag dat ik vastzat in mijn eigen emoties, iets wat ik zelf niet eens meer doorhad.”
“Het is eigenlijk je lijf dat om hulp roept. Je luistert niet naar je gevoel,
je luistert niet naar wat er in het lijf zit. Als je daar niks mee doet, dan loop je vast.”
“Het is eigenlijk je lijf dat om hulp roept. Je luistert niet naar je gevoel, je luistert niet naar wat er in het lijf zit. Als je daar niks mee doet, dan loop je vast.”
“Het voelde alsof er voor het eerst écht naar mij geluisterd werd. Vanaf de intake, waar mijn man bij aanwezig was, werd er een duidelijk behandelplan opgesteld; ik kreeg precies te horen hoeveel sessies nodig zijn. Het plan ging verder dan enkel praten over mijn problemen. Ze waren heel stellig dat ze niet gingen doen wat ik in gedachten had. Toen dacht ik: deze mensen weten waar ze mee bezig zijn, anders zeggen ze dat niet zo.”
“Het meest opvallende aan dit traject was de manier waarop alle elementen van mijn behandeling samenkwamen. De sessies met de psycholoog, psychomotorische therapeut en maatschappelijk werker waren volledig op elkaar afgestemd. Zo heb ik enorm veel gehad aan de EMDR-therapie, die hielp om onverwerkte trauma’s te verwerken. Dit zou niet zo effectief zijn geweest zonder de sessies eromheen. Het ‘geheim’ is de multidisciplinaire aanpak die mij in zo’n korte tijd mijn leven heeft terug gegeven.”
Bezoek aan huis
“Toen ik kreeg te horen dat ik met regelmaat een thuiscoach over de vloer zou krijgen, begon ik te lachen. Ik zei, ‘Thuis heb ik geen probleem hoor, maar de koffie staat altijd klaar.’ Toen zei de thuiscoach, ‘Je zult wel merken dat het ook echt invloed heeft op zowel jou als je man.’”
“Tijdens deze bezoeken stelde ze mij vragen die ik nodig had om te begrijpen en te bespreken wat er die week door de andere behandelaren was losgemaakt en hoe dat mijn leven raakt. Voor mijn man was het vaak lastig te begrijpen wat er allemaal in mij omging. Dit kon ik zelf moeilijk verwoorden, maar de thuiscoach wist precies door welk proces ik ging, dat was erg fijn. Zonder de thuiscoach was het proces niet zo snel en effectief gegaan.”
Een spiegel voorhouden
“Psychomotorische therapie was voor mij echt een eyeopener,” vertelt Valerie. “Ik vond het moeilijk om in contact te komen met mijn lichaam. Ik kreeg de opdracht om ergens in de ruimte te gaan staan waar het voor mij goed voelde. Eerst dacht ik, wat is dit voor zweverige opdracht? Maar het was echt met de voeten in de klei; zo concreet en direct. Ik zat zo vast in mijn eigen gevoel, dat ik helemaal niks voelde. Ik wist niet meer wat mijn lichaam aangaf, omdat ik jarenlang gewend was alles te onderdrukken. Het voelde als een bol wol waar geen begin of einde aan zat.”
“Of ik kreeg de opdracht om ‘stop’ te zeggen op het moment dat ik mij niet meer comfortabel voelde als de therapeut naar mij toeliep. Ik kon gewoon niets meer zeggen. Op een gegeven moment stonden we neus-aan-neus. Toen kwam het besef; ik kan mijn grenzen niet aangeven op moment dat het gebeurt. Maar gaandeweg, onder begeleiding van de therapeut, begon ik weer mijn eigen grenzen te voelen en leerde ik om opnieuw te vertrouwen op wat mijn lichaam mij vertelde. Ik heb geleerd dat ik niet direct kan reageren op situaties, en dat ik tijd mag nemen om na te denken en om mijn gevoelens te verwerken.”
Een onverwachte terugval
Na het eerste traject ging het fantastisch met Valerie. “Ik voelde mij minder gespannen, mijn lichaam was rustiger en ik kon weer normaal functioneren,” herinnert ze zich. “Ik speel geen toneel meer. Ik doe niet meer alsof. Daar was ik heel bedreven in geworden.”
Maar zoals het leven vaak loopt, kwam er een onverwachte wending. “Niet lang na het eerste traject, werd ikzelf ineens vals beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Dit speelde binnen mijn werk af. Al met al zorgde dit voor veel aandacht vanuit mijn omgeving en ver daarbuiten. Gelukkig wist mijn directe omgeving wel beter.”
“Mijn wereld stortte weer in. Alles wat ik had opgebouwd qua carrière, leek weg te glippen. Mijn lichaam reageerde onmiddellijk – de astma kwam terug. De emoties overspoelden mij opnieuw. Mijn angst voor de dag van morgen was niet mee te leven. Met mijn verleden van misbruik hakte dit er ongelooflijk in. Toen heb ik nog even geprobeerd om het te verwerken met de technieken die ik had geleerd, maar dit was gewoon te veel. Ik had meer hulp nodig om deze nieuwe klap te verwerken. Daarom besloot ik terug te keren.”
Het tweede traject
Waar in het eerste traject ging om het losmaken van emoties, richtte het tweede traject zich meer op het herkennen en leren omgaan met triggers en het hanteren van de continue angst die ze voelde. “Ik moest opnieuw de confrontatie aangaan met mijn verleden en leren omgaan met de emoties die de situatie met zich meebracht.”
“Weer had MBB Change een helder plan, inclusief groepstherapie. In de situatie waarin ik zat, voelde dit voor mij niet fijn. In overleg met het team besloten we de groepssessies over te slaan. Ik vond het heel fijn dat het team meteen aanvoelde dat ik meer tijd nodig had,” geeft Valerie aan. “Mijn traject werd verlengd en in die extra tijd hebben we vooral gewerkt aan praktische vaardigheden om met moeilijke momenten om te gaan. Dit keer had ik meer tijd om alles wat ik geleerd had, toe te passen in het dagelijks leven.”
“MBB Change levert fantastisch werk met zeer goede
aantoonbare resultaten binnen een relatief zeer korte tijd.”
“MBB Change levert fantastisch werk met zeer goede aantoonbare resultaten binnen een relatief zeer korte tijd.”
Geen magische oplossing
Hoe het nu met Valerie gaat? “Ik ben nog niet helemaal van mijn astma af. Als ik toch weer begin te hoesten, weet ik nu dat mijn lichaam een signaal afgeeft. Het is voor mij een uitlatingsvorm voor spanning. Verder heb ik mijn verleden verwerkt. Het misbruik heeft geen invloed meer op mijn huidig functioneren en ik kan eraan denken of over praten zonder overweldigd te worden door emoties. Echter, ik kom wel iedere dag weer in aanraking met triggers. Maar door de intensieve begeleiding en de zorgvuldige, persoonlijke aanpak, sta ik nu sterker in het leven om hiermee om te gaan.”
“Het was spannend om op het einde van het traject losgelaten te worden,” geeft ze toe. “Maar ik wist dat ik de tools had om het leven weer aan te kunnen.” Verder vertelt ze: “Ik heb mij iedere seconde veilig en gezien gevoeld. Alsof er een team om mij heen stond die me opving als ik omviel. Uiteindelijk hebben ze langzaamaan steeds een stapje terug gedaan tot ik zelfstandig overeind kon blijven.”
Wanneer je met complexe aanhoudende klachten rondloopt, is een behandeltraject bij MBB Change mogelijk een stap in de juiste richting. Hoe ga je het beste een behandeltraject in? Valerie vertelt: “Je moet je helemaal overgeven aan het traject. Het team biedt je tools om je eigen herstelproces in handen te nemen, maar het is aan jou om dat werk te doen. Het is keihard werken. Je moet wel de bodem van die put willen aantikken, want anders blijft het in je lijf zitten. Het zijn geen tovenaars; je moet het écht zelf doen.”
*Wegens privacy redenen is er een fictieve naam gebruikt.