Als je leven verandert, brengt dat verschillende elementen met zich mee. Het kan positief zijn, maar ook negatief. De vraag is: wat doe je als je merkt dat je leven in negatieve zin verandert? Onze cliënt Luna* wil graag haar verhaal delen. We zijn trots op wat ze bereikt heeft en we hopen dat dit verhaal een inspiratiebron is voor anderen. Want echt, het gaat niet altijd even makkelijk, maar als je een doel voor ogen hebt, kom je een heel eind, net zoals Luna. De afloop van haar verhaal is wat we iedereen gunnen.

De juiste zorg op het juiste moment zoeken

Luna, een hardwerkende vrouw van begin 30 die haar passie in journalistiek/communicatie gevonden heeft. In de loop der tijd ervaarde ze verschillende lichamelijke klachten, zoals duizeligheid, ontstekingen, gewichtsverlies etc. De klachten gingen niet weg, daarom besloot ze hulp te zoeken. Ze vertelt: “Ik heb verschillende onderzoeken gehad, maar daar kwam niet iets groots uit. Via mijn fysio hoorde ik over MBB. Vervolgens ben ik vanuit mijn huisarts doorverwezen. Ik had eerst mijn twijfels over het behandeltraject. Ik was sceptisch tijdens de intake, omdat ik dacht: mijn klachten zijn lichamelijk, waarom zou ik dan een traject doen waarin een groot deel gaat om mentale gezondheid? Ik wilde eigenlijk dat er gewoon een oplossing gevonden werd voor mijn lichamelijke problemen.”

“Ik besloot het één maand de kans te geven en anders te stoppen.”

In behandeling gaan is meestal iets persoonlijks wat je niet aan iedereen vertelt, zo ook voor Luna. “Ik sprak erover met twee van mijn beste vrienden en besloot daarna het één maand de kans te geven en anders te stoppen. Ik had al heel lang klachten en het was in elk geval het proberen waard. Naast een aantal vrienden en familieleden waren er weinig mensen die wisten dat ik dit traject volgde. Op mijn werk heb ik er bijvoorbeeld niets over verteld. De steun van mijn hechte vrienden had ik gedurende het traject ook hard nodig, want het was erg intensief.”

pexels-dina-nasyrova-8419572
DSC05011

Lichaam en geest zijn onafscheidelijk

In ons traject richten we ons zowel op het lichaam als de geest. We hebben niet voor niets de afkorting MBB, Move your Brain & Body Luna licht toe: “Het belangrijkste wat ik geleerd heb is dat de verbinding tussen lichaam en geest groter is dan ik dacht. Je kan concrete lichamelijke klachten hebben door bijvoorbeeld een trauma. Het hielp in mijn geval dan ook niet voldoende om alleen te focussen op mijn lichaam of alleen op mijn mind.

“De verbinding tussen lichaam en geest is groter dan ik dacht.”

Wat het misschien nog wel het beste samenvat is de titel van het boek van Bessel van der Kolk: ‘The body keeps the score’. Van trauma of nare ervaringen kan je fysiek ziek worden. Ik denk dat dit onderbelicht is in de zorg in Nederland; we splitsen bijna altijd psychische en lichamelijke klachten van elkaar. Het heeft voor mij wel even geduurd voordat ik dit inzag en ik me écht kon overgeven aan het traject. Daarin speelde genoeg vertrouwen in het team hebben ook een belangrijke rol.”

Multidisciplinaire behandeling

Onze cliënten worden gekoppeld aan een thuiscoach, psychomotorisch therapeut en een psycholoog. Bij elke discipline leren de cliënten weer wat anders, maar uiteindelijk vallen alle drie de elementen samen om het doel te bereiken: weer een waardevol leven leiden. De thuiscoach, ook wel maatschappelijk werker, komt bij je thuis en dat is vaak wel even wennen. Zo ook voor Luna: “Het was even wennen dat iemand in je persoonlijke leefsfeer komt, maar door de opgedane kennis en ervaring gelijk toe te passen in het dagelijks leven, is het voor mij effectiever geweest dan wanneer de behandeling alleen op de MBB-locatie plaatsvond. Ik hield bijvoorbeeld per uur en per activiteit mijn energieniveau bij, dat hielp me uiteindelijk om eerder te signaleren wanneer ik rust moest nemen.”

sGGZ-instelling Almere
DSC05062

Beweeg en ontdek nieuw gedrag

Met PMT (psychomotorische therapie) wordt gebruik gemaakt van verschillende bewegingsvormen waardoor cliënten letterlijk in beweging komen en er een vertaling wordt gemaakt naar situaties uit het dagelijks leven. Luna heeft het als volgt ervaren: “PMT gaf mij vooral veel nieuwe inzichten. Ik vond het eerst spannend en wat ongemakkelijk, maar ik merkte in de loop van de tijd dat ik groeide. Ik ontdekte door de oefeningen dat ik me eigenlijk nooit echt veilig voel. Mijn lijf stond continu in overlevingsstand; logisch dat je dan lichamelijke klachten krijgt. Ik was me daar eerder niet van bewust. Ik had gewoon mijn baan en leven en het leek aan de buitenkant of er niet veel aan de hand was.”

“Mijn lijf stond continu in overlevingsstand.”

“Eigenlijk stond ik helemaal niet in contact met mijn lijf, daardoor mistte ik ook de signalen wanneer ik teveel deed of mijn eigen grenzen overging. Eén oefening die me is bijgebleven van PMT, is het creëren van een veilige plek. Ik was verbaasd dat ik die zelfs in mijn eigen huis niet had. Dat hielp me meer bewust te zijn van de ruimte om me heen. Ik ging actief een veilige plek creëren zodat mijn lijf meer kon ontspannen.”

Persoonlijke ontwikkeling

“De gesprekken met de psycholoog hebben me geholpen inzicht te krijgen in dit alles. Het gaf me handvaten om in het dagelijks leven meer steun te zoeken van mensen om mij heen. Daarnaast leerde ik om meer begrip voor mezelf te hebben, zodat ik van daaruit grenzen kan aangeven en meer kan ontspannen. Meditatie was daarbij een belangrijk onderdeel.”

Ieder einde heeft een nieuw begin

“Het behandeltraject was voor mij pittig en confronterend. Het is lastig om patronen te doorbreken die zo vanzelfsprekend zijn geworden. Het heeft me veel energie gekost, maar ook veel gebracht. Ik ben rustiger geworden en mijn lichamelijke klachten werden daardoor ook minder. Stoppen voelde gek na zo’n lange tijd, maar ook goed. Ik merk nu, ongeveer een jaar later, hoeveel ik eigenlijk heb geleerd en hoe goed het geïntegreerd is in mijn dagelijks leven. Wat ben ik blij dat ik het hele traject heb doorlopen, want het heeft mijn leven veranderd!”

*(Luna is een fictieve naam, de cliënt blijft liever anoniem.)