SOLK behandeling

Heb jij klachten die niet te verklaren zijn? En leidt jouw dagelijks leven daaronder? Of heb je het gevoel dat je klachten niet serieus genomen worden? Wij zijn er voor jou! MBB Change is specialistische GGZ-instelling gericht op het behandelen van een somatische symptoomstoornis, ook wel bekend als SOLK of ALK.

Waarschijnlijk ben je al met je klachten naar de huisarts geweest. Kon hij geen lichamelijke oorzaak vinden? In dat geval spreken we van SOLK. Dit staat voor Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten. Of is wel een oorzaak gevonden, maar is het onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn? Is dat geval spreken we van Aanhoudende Lichamelijke Klachten (ALK). Je gedachten, gezondheid, gevoel, gedrag en de steun van anderen hebben invloed op jouw herstel.

Lees verder om meer te weten te komen over onze behandeling en of jij hiervoor in aanmerking kom.

Behandelen in thuissituatie

Door thuiscoach

Snelle start behandeling

4 tot 7 weken na intake

Behandeling met einddatum

4 tot 6 maanden

Hoge cliënttevredenheid

9.5 op Zorgkaart NL

Het behandeltraject is maatwerk

Als je niet weet wat het is, hoe kom je er dan vanaf? Wij helpen je graag. Samen werken we eraan dat jouw klachten je leven niet langer overheersen. Door te werken aan verschillende levensgebieden, wordt jouw leven waardevoller. De klachten staan minder op de voorgrond en verdwijnen soms zelfs! Je kan weer richten op de dingen in het leven die voor jou belangrijk voor zijn.

Na een positief advies voor een traject bij MBB, start je met de psycho-educatie. De psycho-educatie is een groepsbehandeling met ‘bondgenoten’. Mensen met dezelfde problemen als jij. De psycholoog begeleidt de groepen van 4-6 personen en de 3 sessies duren elk anderhalf uur. In deze fase komt de thuiscoach wekelijks bij je thuis. Hierdoor is er al in een vroeg stadium van het traject zicht op belemmerende factoren in jouw leven.

Deze fase duurt minimaal drie maanden en volgt op de fase van de psycho-educatie. Je wordt individueel behandeld door zowel de psycholoog als de psychomotorisch therapeut. Daarnaast komt de thuiscoach wekelijks of 1x per twee weken bij jouw thuis. De thuiscoach helpt je de geleerde vaardigheden toe te passen in je eigen sociale context. Afhankelijk van het herstel, kan de periode van drie maanden eventueel met maximaal 2×6 weken verlengd worden.

Na de individuele fase stroom je door naar psychomotorische therapie (PMT). Deze groepstherapie duurt 6 weken, elke sessie duurt één uur, elke week een nieuw thema. Je oefent met verschillende vaardigheden in een nieuwe en veilige omgeving met één van de psychomotorisch therapeuten. Na deze fase volgt er nog een afrondend evaluatiegesprek met de psycholoog.

We gaan ervanuit dat je na het traject zelfstandig de vaardigheden kan toepassen. Dat gaat in het begin met vallen en opstaan, maar we hebben er vertrouwen in dat je het zelf kan! Mocht dit toch nog lastig voor je zijn, dan zorgen we voor een warme overdracht. We hebben goede contacten met verschillende welzijnsorganisaties.

Het behandelteam

De samenstelling van ons team maakt ons uniek. Ons multidisciplinaire team bestaat uit een thuiscoach, psycholoog, psychomotorische therapeut en een regiebehandelaar. De thuiscoach is opgeleid als maatschappelijk werker en komt bij jou thuis. Het is een intensieve periode die tijd, inzet en motivatie van je vraagt om tot een optimaal resultaat te komen. Het is een proces dat je zelf aangaat, maar je hoeft het niet alleen te doen!

Jeroen Terpstra
Regiebehandelaar
(Psychiater)

Myrtha Adriaan
Psycholoog

Stéphanie de Leeuw
Psychomotorisch therapeut

Maaren Jansen
Thuiscoach

Jeannette

Jeannette Bensink
Casemanager

Bekijk het verhaal van Vera

Aanhoudende lichamelijke klachten komen ergens vandaan. Soms is de oorzaak wel bekend, maar vaak is dit lastig te achterhalen.

Als je iets heftigs hebt meegemaakt, moet niet alleen je brein, maar ook je lichaam dit verwerken. Emoties kunnen zich dus uiten in lichamelijke klachten. Dit gebeurde ook bij Vera.

In haar verhaal vertelt ze hoe ze door ons geholpen is, hoe ze dit ervaren heeft en wat het uiteindelijke resultaat van de behandeling is geweest. 

Nieuwsgierig? Bekijk de video!

Wat cliënten over ons zeggen

Ontdek hoe een SOLK behandeling jouw leven kan veranderen

Download onze brochure met tips, informatie en nuttige opdrachten om jouw te helpen beslissen of een SOLK
behandeling de juiste keuze is.